A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Скибинський ліцей
Жашківської міської ради Черкаської області

СКАЗ - смертельна небезпека для тварин та людей!

Дата: 03.11.2023 13:51
Кількість переглядів: 13

Сказ є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено

Згідно з оцінкою ВООЗ (всесвітньої організації охорони здоров’я), сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Незважаючи на світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу і через який щорічно гине більше 1 млн. тварин і помирає понад 50 тис. людей

Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин. Проте встановлено, що вірус інколи може проникати через непошкоджені слизові оболонки, можливе зараження оральним та аерогенним шляхом Збудником сказу є вірус.

Проблема сказу завжди була актуальною в Україні, так як на її території мешкає 22 види диких м’ясоїдних тварин, які є потенційним джерелом збудника сказу в природі. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця. Важливе епізоотологічне значення мають єнотовидні собаки, хижаки родини куниць та вовки а також безпритульні тварини.

Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами.

В Україні затверджено програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки. Проєкт програми розроблено Держпродспоживслужбою за участі експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні». Експерти також допомогли у проведенні оцінки ризиків поширення сказу на території України.

На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом в Україні та і області базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення.

Іншими словами, одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є:
-забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак і котів,
– вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах;

Що стосується епізоотичної ситуації щодо сказу та проведених заходів по області слід відмітити, що на протязі 2022 року по області зареєстровано 26 неблагополучних пунктів, де захворіло 30 тварин: 3 лисиці, 8 собак, 18 котів, 1 польова миша Як показує аналіз, всі собаки та коти що захворіли на сказ, були не щеплені проти цього захворювання, частина з них були безпритульні.

З початку 2023 року в області зареєстровано 10 неблагополучних пунктів по сказу, в яких захворіло 12 тварин, з яких 5 собак, 4 лисиці та 3 коти.

Державна служба ветеринарної медицини області постійно проводить планову роботу з профілактики захворювання тварин на сказ.

Щорічно в області проводиться профілактичне щеплення собак та котів проти сказу в кількості 170 тисяч голів, Вакцина для щеплення тварин проти сказу оплачена за рахунок коштів державного бюджету.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора