A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Скибинський ліцей
Жашківської міської ради Черкаської області

Туберкулінова діагностика

Дата: 25.11.2022 11:34
Кількість переглядів: 25

Проба Манту ( туберкуліновая проба, туберкулінодіагностика) – це метод дослідження напруженості (вираженості) імунітету до збудника туберкульозу за допомогою оцінки шкірної реакції на спеціальний препарат мікобактерій -туберкулін.

Що таке туберкулін?

Завдання туберкуліну - "позначити" в організмі присутність туберкульозної палички для того, щоб можна було оцінювати реакцію організму (якісно і кількісно) на цю "присутність". У цьому сенсі туберкулін відмінно справляється зі своїм завданням - саме з цієї причини препарат так і не був підданий корінній переробці і ось вже більше 100 років, до сьогоднішнього дня є одним з основних засобів діагностики туберкульозу.

Туберкулін (точна назва "альттуберкулін", АТ) Коха - це "витяжка", лізат з мікобактерій туберкульозу, інактивованих (убитих) нагріванням. Класичний препарат, окрім самого туберкуліну, містив багато домішок - залишки поживного середовища, на якому вирощували бактерії, солі фосфатного буферного розчину, натрію хлорид, стабілізатор Твін 80 і фенол в якості консерванта. В основному препарат позбавлений від баластних домішок, проте він може утримувати їх в слідових кількостях, що може впливати на результат реакції.

Проте до кінця досі невідомий в точності механізм взаємодії туберкуліну з імунною системою. З одного боку, лізат білків (пептиди, амінокислоти) не можуть бути повноцінним антигеном. І дійсно, туберкулін не викликає утворення імунітету. Але ця точка зору не пояснює посилення, як при вакцинації, реакції при частій постановці проби - так званий "бустерний ефект" проби Манту. Так що ж таке туберкулін? Швидше за все, туберкулін можна охарактеризувати як різнорідну суміш з органічних речовин різного ступеню складності, отриманих з мікобактерій.

Що таке проба Манту?

Проба Манту - це реакція організму на введення туберкуліну. У місці введення препарату в шкіру виникає специфічне запалення (імітується туберкульозний процес), викликане інфільтрацією Т-лімфоцитами - специфічними клітинами крові, відповідальними за клітинний імунітет. Фрагменти мікобактерій як би притягують до себе лімфоцити з кровоносних судин шкіри, що пролягають поблизу. Але в гру вступають не усі Т-лімфоцити, а тільки ті, що вже повністю або частково "знайомі" зі збудником туберкульозу. Якщо організм вже "познайомився" із справжньою мікобактерією туберкульозу, то таких лімфоцитів буде більше, запалення інтенсивніше, а реакція буде "позитивною" (є інфікування туберкульозною паличкою). Природно, позитивна реакція означає, що запалення перевищує таке, що викликається самим уколом і деякий діагностичний поріг.

Вимірюючи лінійкою діаметр папули можна оцінити напруженість імунітету до туберкульозної палички. Реакція організму на туберкулін є одним з різновидів алергії (туберкулін сам по собі є алергеном). На результати проби Манту чинять вплив: імунодефіцит (реальний), хіміотерапія пухлин і гемодіаліз, а також різні порушення в методиці її проведення : транспортуванні і зберіганні туберкуліну, при застосуванні нестандартного і неякісного інструментарію, при погрішностях в техніці постановки і читання проби Манту. З урахуванням вищеперелічених чинників, в ізольованому виді, сама по собі позитивна реакція Манту не являється 100% показником інфікування туберкульозом. Для підтвердження діагнозу вимагається провести ряд інших досліджень - виключення зв'язку з вакцинацією БЦЖ, флюорографію грудної клітки, мікробіологічний посів мокроти і ряд інших. У свою чергу негативний результат не дає 100 % гарантії відсутності в організмі мікобактерії.

Реакція Манту потрібна для:

  • виявлення первинно-інфікованих, тобто тих, у кого вперше виявлений факт інфікування туберкульозною паличкою;
  • виявлення інфікованих більше за один рік з гиперергічними реакціями на туберкулін;
  • інфікованих більше за один рік зі збільшенням інфільтрату на 6 мм і більше;
  • діагностика туберкульозу у осіб, які інфіковані паличкою Коха, але не проявляють, в даний момент, симптомів захворювання;
  • підтвердження діагнозу туберкульозу;
  • відбору контингентів дітей.

Протипокази до постановки проби Манту.

Слід особливо відмітити, що проба Манту є нешкідливою як для здорових дітей і підлітків, так і для дітей з різними соматичними захворюваннями. Туберкулін не містить живих мікроорганізмів, а у вживаному дозуванні 2 ТІ (0,1 мл) не впливає ні на імунну систему організму, ні на увесь організм в цілому. Постановка проби не має сенсу у дітей молодше 12 місяців, бо результат проби буде недостовірним або неточним, у зв'язку з віковими особливостями розвитку імунної системи - реакція може бути псевдонегативною. Діти молодше 6 місяців нездатні адекватно відповідати на пробу Манту.

Протипоказаннями до проведення туберкуліновой проби є:

  • шкірні захворювання
  • гострі і хронічні інфекційні і соматичні захворювання у стадії загострення (проба Манту ставиться через 1 місяць після зникнення усіх клінічних симптомів або відразу після зняття карантину)
  • алергічні стани
  • епілепсія.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора